Keresőoptimalizálás dióhéjban

Keresőoptimalizálás dióhéjban

Share This Post

A keresőoptimalizálás (vagyis a Search Engine Optimization) az online marketing eszköze, melynek segítségével a keresőmotorok (a Google, a Yahoo, a Bing vagy a Yandex) könnyebben értelmezhetik oldalunk tartalmát. A keresőoptimalizálás eszközei olyanok a keresőnek, mint a jelzőtáblák a közúton közlekedő autósoknak. Nézzük meg, mit érdemes tudni ezekről az „internetes közlekedési táblákról”.

A keresőoptimalizálás nem egyenlő a keresőmarketinggel

A két fogalom nem azonos. A keresőoptimalizálás a keresőmarketing része, ahogy részét képezik a fizetett hirdetések is. A keresőoptimalizálás lassan éri el a célját, de hatása hosszan tart. Jóval olcsóbb a fizetett hirdetéseknél, melyek azonnal hatnak, de hatásuk csak addig tart, míg fizetjük a hirdetéseket.

Keresőoptimalizálás: megfelelés az algoritmusoknak

A keresőmotorok működését befolyásoló algoritmusok szupertitkosak. Olyannyira, hogy valójában mindenki csak találgat. Mire megszoknánk egy működési mechanizmust, már érkezik is a legújabb frissítés, évente 2-3 alkalommal legalábbis biztosan. Így a keresőoptimalizálás szakembereinek folyamatosan követniük kell a változásokat és ehhez igazítani SEO stratégiájukat.

Van azonban néhány dolog, ami valószínűsíthető. Ezek adják a keresőoptimalizálás alapjait, melyek a technikai SEO, a tartalmi SEO és a linképítés.

A technikai SEO

A technikai SEO (off-page SEO) az oldal technikai felépítését jelenti. Megmutatja, hogy mennyire könnyen térképezhető fel az oldal. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy megnézzük, megtörtént-e már a kereső általi indexelés. A releváns, folyamatosan frissülő és minőségi tartalmakkal szolgáló oldalakat a Google robotok ugyanis elmentik saját katalógusaikba. Hogy megtudjuk, hogyan is áll a honlapunk indexelés terén, írjuk a keresőbe a „site.valami.hu” -t.

Ha nem jelenik meg az oldalunk, az több problémát jelezhet: előfordulhat, hogy még túl fiatal a weboldal és/vagy nem mutat rá elegendő, erős oldalról származó link. Az is lehet, hogy a honlapot nehéz feltérképezni a kialakítása miatt, a Google hibát észlelt vagy az oldal robots.txt fájlja megtiltja a feltérképezést. Nem csak az aloldalak megjelenésének hiánya, de a gyenge aloldalak megjelentetése is kerülendő.

Ha még többet szeretnénk megtudni weboldalunk technikai jellemzőiről, használjuk a https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ oldalt. Ez megmutatja a betöltési sebességet, a felhasználói élmény mértékét és a különböző platformokon történő megjelenés minőségét is.

Mivel rendkívül nagy szerepe van a mobilfeltérképező robotoknak is, érdemes ellenőrizni a https://search.google.com/test/mobile-friendly oldalt is annak érdekében, hogy megtudjuk, mennyire mobilbarát az oldalunk. A kevésbé mobilbarát oldalak bizony biztosan hátrébb kerülnek a kereső találati listáján.

A tartalmi SEO

A tartalmi keresőoptimalizálás (vagyis az On-page SEO) a tartalmakra, valamint azok beállítására vonatkozik.

 Ide tartozik:

  • az elsődleges kulcsszó: egy oldalt nyilvánvalóan nem kizárólag egy kulcsszóra optimalizálunk, de azok közül is ki kell választani a legfontosabbat, amelyekre elvégezzük a szükséges beállításokat. A fő kulcsszó kiválasztásához (kulcsszókutatás) érdemes a Google Search Console-t használni, amely megmutatja, hányan kerestek rá az egyes kulcsszavakra.
  • title tag: a title a keresési találatok közt, valamint közvetlenül az oldalon jelenik meg. A title jelenti a legfontosabb rangsorolási faktort, így mindenképp tartalmaznia kell a fő kulcsszót ragozatlan alakban.
  • URL: szerepeljen az URL-ben is, azonban az ne legyen túl hosszú, mert azt negatívan értékeli a Google.
  • Heading tagok, címsorok: a főcímsor h1, míg az alcímek h2-h6 tag-ként szerepelnek fontossági sorrendben. Általában egy adott oldalon egy h1 szokott szerepelni, de nem kizárt több h1 szerepeltetése sem.

A keresőoptimalizálás részét képezi a linképítés is, mellyel egy külön cikkben foglalkozunk.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

8 tipp hogyan tegye mobilbaráttá webáruházát

A legkézenfekvőbb ok, amiért érdemes aggódni a mobilbarát jelleg miatt, az az, hogy a Google keresési forgalmának több mint fele mobileszközökön lévő felhasználóktól származik. Ez

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

small_c_popup.png

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat